Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi Fatiha ile başlar. Birçok ismi olan bu suresinin halkımız arasında en çok anılanı da “Elhamd”‘dır. Zira Rabbimiz kitabına Besmele ve Hamdele ile başlamıştır. Kur’an’ın ilk suresi olan Fatiha’nın “Bismillahirrahmanirrahim” ve “Elhamdülillahi Rabbi’l-alemin” (Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla, Hamd, alemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur) ile başlaması, önemli işlere başlarken Allah’a hamd ile başlanmasını bizlere örnekler. Nitekim bu hususta Son Nebi Muhammed Mustafa (SAV) şöyle buyurmuştur: “Allah’a hamd ile başlanılmayan her önemli iş noksandır”.
Rabbimiz’in ilk sure olan Fatiha’yı neredeyse hamd öğretisine ayırması oldukça manidardır. Yüce Allah’a bu surede nasıl hamdedileceği ve nasıl iman edileceği bizlere bildirilmiştir.
Hamdele Nedir?
Hamd, kelime olarak iyilik, güzellik ve övme anlamına gelmektedir. Hamdele ise Allah’a hamdetmek demektir. Ayet ve hadislerde ise hamd genellikle Yüce Allah’a yönelik şükür, sena ve övgüyü ifade etmektedir. Burada önemli bir noktayı belirtmek isterim ki; her hamd bir şükür olmasına rağmen, her şükür bir hamd sayılamaz. Hamd’ın şükürden daha kapsamlı bir manası mevcuttur. Zira bir hadiste Peygamber Efendimiz, “Hamdetmek, şükrün başıdır, Allah’a hamdetmeyen şükür de etmemektedir.” buyurmuştur.
İçerdiği anlam itibariyle “sena” kavramı da hamd ile yakın ilişkilidir. Genel kanaat “sena”‘nın hamd ve şükür kavramlarını içeren bir kelime olduğu yönündedir. Hamd, kadir kıymet bilmektir, saygıdır, senadır, övgüdür, takdir etmektir. Hamd bir beladan kurtulma durumun, kişi o beladan koruyan ve kurtaran Yüce Allah’ı anma ve O’nun yüceliğinin bilincinde olmadır.
Hamdele Neden Önemlidir
“Allah’a hamd ile başlanılmayan her önemli iş noksandır, bereketsizdir” hadisinden yola çıkacak olursak, hamdetmenin nedenli önemli olduğu bizlere açıkça bildirilmiştir. Hamd, bizlerin Rabbine olan kulluk ifadesidir ve tüm insanlığın ortak vasfıdır. Zira Peygamber Efendimiz bir hadista bizlere şöyle buyuruştur: “Allah’ın verdiği nimet karşısında kulun Elhamdülillah diyerek hamdetmesi, o nimetten daha da değerlidir.” Bu sebeple iman sahibi kişiler Rablerine hep hamdetmişlerdir. Peygamber Efendimiz bu hususa çok önem gösterirdi. Nitekim hutbesine başlarken, yemekten sonra ve uyandıktan sonra Yüce Allah’a hamdederdi. Hatta bazı hadislerde yemek yiyen ve yeni bir elbise giyen kişinin hamdetmesi, geçmiş günahlarının bağışlanmasına vesile olacağı belirtilmiştir.
Hamd ve şükür, kulluğumuzu ve Yüce Allah’ın varlığını bizlere hissetmeye vesiledir. Hamdederek yaptığımız her işi Rabbimiz sayesinde yapıldığı bilincine varırız ve O’nun ismini zikrederek yine O’na teşekkür etmiş olmaktayız. Bu sebeple her hayırlı işe başlanırken “Elhamdülillah” diyerek başlanmalı ve her hayırlı bir işin sonunda ya da bir musibetten kurtulduğumuzda da yine Yüce Yaratan’a hamd ve şükür edilmelidir.
Diğer video paylaşımlarımızı izlemek için lütfen Youtube Kanalımıza abone olmayı ihmal etmeyin!